08 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    Головна>Новини>Держпродспоживслужба попереджає про недопущення розповсюдження небезпечних шкідливих організмів
    П'ятниця, 05 липня 2024 15:40

    Держпродспоживслужба попереджає про недопущення розповсюдження небезпечних шкідливих організмів

    У зв’язку із запровадженням особливого режиму захисту рослин на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області та з огляду на звернення Національного агентства з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова від 28.06.2024 № 13-3298 щодо поширення в південних районах Республіки Молдова, розташованих поблизу Болградського району Одеської області, перелітної сарани (Locusta migratoria), звертаємо увагу, що відповідно до статті 5, 18 Закону України «Про захист рослин» під час проведення обстежень сільськогосподарських та інших угідь необхідно звертати максимальну увагу на розвиток і поширення особливо небезпечних шкідливих організмів, зокрема сарани перелітної (Locusta migratoria). 

    Перелітна сарана – це типовий поліфаг, пошкоджує усі польові, городні, овочеві, баштанні, садові та лісові культури. Шкодить травам на сінокосах і пасовищах, хащах очерету. Належить до числа потенцiйно небезпечних багатоїдних шкiдникiв сiльськогосподарських рослин, зокрема хлiбних злакiв, цукрових бурякiв, соняшника, бавовнику, овочевих i баштанних культур.

     Розвиток саранових має циклічність, яка залежить насамперед від погодних умов та сонячної активності. 

    На території Україні з родини саранових поширені до 20 видів, найбільше з яких – прус італійський і сарана перелітна (азіатська) та її підвиди. Всі саранові, що поширені в Україні мають одну генерацію на рік. 

    Згрупувавшись, сарана мандрує пішки та з’їдає всі рослини на своєму шляху. Спочатку за добу комахи проходять до 150 м, згодом – більше 1 км, а через три тижні здатні долати вже по декілька десятків кілометрів. Перетворившись на імаго з розвинутими крилами, сарана піднімається у повітря й летить на висоті 600 м, долаючи за добу до 300 км. Імаго і личинки грубо об’їдають листя, стебла, живляться насінням. Одна особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зелені, а потомство однієї самиці — таку кількість трави, яка достатня на 1 рік двом вівцям. 

    ! Незважаючи на те, що на території Волинської області поширення цього шкідника не відмічено, необхідно провести комплекс профілактичних заходів із попередження його поширення, оскільки в умовах посушливої погоди ареал поширення, чисельність та шкодочинність шкідника може збільшитися.

    При виявленні скупчення саранових слід терміново здійснити заходи щодо обмеження розповсюдження даного шкідника. Для прийняття рішень щодо захисту посівів вирішальне значення мають своєчасно й ретельно проведені обстеження сільськогосподарських угідь. Обстеження краще проводити після сходу сонця й до 9 години або з 18 години і до заходу сонця, коли саранові в стані відносного спокою перебувають на рослинах.

    Стратегія і тактика обмеження розповсюдження шкідливості саранових повинна будуватись на основі ефективних агротехнічних, організаційно-господарських і винищувальних заходів. Захисні обробки посівів проти саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку. Обприскування виконують за чисельності італійського пруса 2–5 екз. на кв. м., нестадних саранових — 10–15 екз. на кв. м. При проведенні захисних обробок необхідно використовувати інсектициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування.

    З метою оперативного здійснення заходів стосовно обмеження розповсюдження масового розвитку та поширення особливо небезпечних шкідливих організмів, в тому числі і з родини саранових, у разі їх виявлення просимо невідкладно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області за адресою:  вул. Поліська Січ, 10, м. Луцьк, 43027, (тел. 0332-729-381, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).

    Переглядів 178
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua