03 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Липень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31        
    Головна>Новини>Володимирський районний відділ ДУ "Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" інформує
    Понеділок, 01 липня 2024 12:25

    Володимирський районний відділ ДУ "Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" інформує

    Ботулізм – це рідкісне, але дуже небезпечне захворювання, яке виникає через неправильну обробку їжі при домашній консервації та ферментації.

    Чому виникає ботулізм

    Це захворювання викликає бактерія, яка належать до клостридій (Clostridium botullini). Вона переважно живе в кишечнику багатьох тварин і ґрунті, куди вона потрапляє з фекаліями і де може виживати довгі роки. І звідти збудник потрапляти на харчі.

    Без доступу повітря (у консервованих чи щільних — таких як ковбаса — продуктах) клостридії ботулізму починають виробляти ботулотоксин – один із найсильніших відомих отрут. Він у 375 000 разів сильніший за отруту гримучої змії. У 95% випадків причиною ботулізму є консервовані гриби домашнього приготування та в'ялена риба.

    Симптоми ботулізму

    Захворювання прогресує дуже швидко – протягом 2 – 24 годин. Перші симптоми: діарея (без домішок крові), блювання, незначне підвищення температури, біль у животі.

    Першими специфічними проявами ботулізму є порушення гостроти зору (туман в очах, погане розпізнавання прилеглих предметів), двоїння. Це тому, що м'язи очей першими після кишечника реагують на ботулотоксин. Далі з'являються проблеми з мовою, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу. Температура залишається нормальною нормальна або трохи підвищується, людина залишається в свідомості.

    При перших таких симптомах потрібно негайно викликати медиків, оскільки хворому потрібна госпіталізація. Без лікування у хворого прогресує м'язова слабкість і настає смерть через параліч дихальної системи.

    Діагностика ботулізму

    Ботулізм діагностує інфекціоніст за симптомами та підтверджує за результатами бактеріологічного аналізу їжі, після якої виникли симптоми.

    Лікування ботулізму

    Лікувати ботулізм можуть лише лікарі в інфекційній лікарні. Спочатку з кишечника пацієнта видаляють залишки отруєної ботулотоксином їжі та промивають шлунок. Також хворому терміново вводять протиботулінічну сироватку, яка нейтралізує токсин. Тривалість госпіталізації при ботулізмі – близько трьох тижнів. Імунітет після хвороби не з'являється, тому нею можна інфікуватись кілька разів.

    У профілактиці ботулізму важливо усвідомлювати небезпеку приготування домашньої консервації та копченостей. Для виготовлення такої продукції необхідно ретельно вибирати овочі, фрукти, гриби, м'ясо та рибу.

    • На сировині для заготовок не повинні бути присутніми сліди грунту, оскільки саме вони є природним середовищем проживання бактерій ботулізму.
    • Потрібно вибирати виключно свіжу продукцію, на якій немає жодних слідів пошкоджень.
    • Неприпустимо консервувати лежалу або зіпсовану їжу.
    • Не можна вживати здуті консерви, а також нехтувати тепловою обробкою продуктів.
    • Не варто купувати й вживати саморобну консервацію з рук на ринках.
    • Овочі та фрукти перед їдою потрібно ретельно мити.
    • Дітям не рекомендується давати будь-яку консервовану продукцію, тому що вони найбільш чутливі до ботулотоксину.

    Слід знати, що продукти, заражені бактеріями ботулізму, на вигляд не відрізняються від нормальних. Тому найкращим профілактичним заходом, щоб уникнути зараження ботулотоксинами, є термічна обробка консервації протягом 15-20 хвилин перед вживанням.

    ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

    Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

    Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

    Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

    Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

    При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

    Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

    Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

    • дотримуватися правил особистої гігієни;
    • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
    • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
    • користуватися індивідуальним посудом;
    • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
    • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
    • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
    • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
    • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
    • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
    • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
    • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
    • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
    • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
    • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
    • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
    • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
    • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
    • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
    • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

    Характерні ознаки кишкової інфекції:

    ❖ слабкість;

    ❖ головний біль;

    ❖ блювання;

    ❖ болі в животі;

    ❖ підвищення температури;

    ❖ пронос.

    УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

    Холера – це бактеріальна інфекція, яку викликає бактерія Vibrio cholerae. Найчастіше джерелом хвороби є вода або їжа, заражена холерними бактеріями.

    Холера не передається безпосередньо від однієї людини до іншої, тому заразитися через випадковий контакт з інфікованим не можна. Але, попри це, холера залишається глобальною загрозою для охорони здоров'я.

    У ХІХ столітті сталося аж 7 холерних пандемій. Досі щороку з цим захворюванням стикаються від 1,3 до 4 млн осіб, і 21 000 – 143 000 із них помирають.

    Симптоми холери

    Холера прогресує швидко. Вона не має тривалого інкубаційного періоду, не змушує людину довго і поступово згасати – зазвичай симптоми з'являються через 2 – 3 дні після того, як людина проковтнула холерні вібріони, але іноді достатньо 5 годин.

    Більшість людей, які контактували з бактерією холери, навіть не дізнаються про те, що вони інфіковані: у них з'явиться легка або помірна діарея, яка не викликає серйозних проблем. Але приблизно у 1 з 10 людей розвинуться важкі симптоми, такі як рясний водянистий пронос, блювання та судоми ніг. Швидка втрата рідини організмом призведе до зневоднення та гіповолемічного шоку. Без лікування смерть може настати протягом кількох годин.

    Гіповолемічний шок відбувається, коли низький об'єм крові викликає падіння артеріального тиску та зниження кількості кисню в організмі. Серце стає нездатним перекачувати достатньо крові, а органи людини перестають працювати.

    Джерела холери

    Передача холери тісно пов'язана з недостатнім доступом до чистої води та засобів санітарії. Сучасне очищення стічних вод та води практично ліквідувало холеру у промислово розвинених країнах. Але через росію ця загроза нависла знову над українцями.

    В місцях, де бідність, війна чи стихійні лиха змушують людей жити в тісноті без належних санітарних умов, ймовірність виникнення епідемії холери сильно підвищується.

    Збільшити цей ризик можуть збої роботи систем водопостачання та санітарії.

    При цьому поширюють холеру лише мертві тіла людей, які були носіями бактерії, – самозароджуватись хвороба не може.

    Як уникнути зараження холерою

    Для профілактики холери існують рекомендації щодо запобігання захворюванню:

    • Часто мийте руки водою з милом, особливо перед їжею або приготуванням їжі та після відвідування туалету. Якщо мило та вода недоступні, використовуйте антисептик із вмістом спирту 60%.
    • Пийте тільки безпечну воду:бутильовану, кип'ячену чи очищену. Якщо ви п'єте з банки чи пляшки, протріть їх зовні. Не додавайте в напої кригу, якщо ви не впевнені, що вона зроблена з безпечної води.
    • Використовуйте безпечну воду для миття посуду, чищення зубів, миття та приготування їжі.
    • Їжте повністю приготовлену та гарячу їжу.По можливості не купуйте їжу у вуличних торговців. Відмовтеся від сирого або недовареного м'яса та морепродуктів.
    • Вибирайте фрукти та овочі, які можна очистити:банани, апельсини тощо. Від ягід, яблук і груш краще відмовитися або з'їсти їх удома, після миття.
    Переглядів 207
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua