20 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>Юстиція>Управління юстиції інформує>Соціальне забезпечення студентів із числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.
    Середа, 22 січня 2014 15:13

    Соціальне забезпечення студентів із числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

    Студенти із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, мають певні пільги, спрямовані на соціальну підтримку цій категорії студентів у процесі отримання вищої освіти.

    Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» право особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, крім повного державного забезпечення виплачується стипендія в розмірі, який на 50% перевищує розмір стипендії у відповідному навчальному закладі, а також виплачується 100% заробітної плати, яка нарахована в період виробничого навчання та виробничої практики.

    Особам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох місячних стипендій. Виплата зазначеної допомоги здійснюється протягом 30 днів після початку навчального року за рахунок коштів, що передбачаються для навчальних закладів у відповідних бюджетах.

    При наданні особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються, академічної відпустки за медичним висновком за ними зберігається на весь період академічної відпустки повне державне забезпечення і виплачується стипендія. Навчальний заклад сприяє організації їх лікування.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2005р. № 823 «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку» встановлено, що розмір одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування 1060 гривень на одну дитину. Виплата одноразової допомоги здійснюється у готівковій (грошовій) формі районними (міськими) відділами (управліннями) освіти на підставі заяви та паспорта отримувача цієї допомоги. Якщо дитина не отримала з будь-яких причин одноразової допомоги в установлений строк, вона може бути виплачена протягом трьох років. Право на отримання одноразової допомоги для недієздатної особи має піклувальник, призначений в установленому порядку.

    Випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу одягом та взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі двох прожиткових мінімумів. Нормативи забезпечення одягом і взуттям затверджуються Кабінетом Міністрів України. З урахуванням бажання випускників навчальних закладів їм може бути видана грошова компенсація в розмірі, необхідному для придбання одягу та взуття.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 06.09.2005р. №868 «Про внесення змін до постанови КМУ від 05.04.1994р. 226» внесені зміни в цю постанову КМУ, а саме п.13:

    пп. 1 – дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування (у тому числі й випускникам професійних навчально-виховних закладів та вищих навчальних закладів ? й ?? рівнів акредитації), при вступі до професійних навчально-виховних закладів усіх рівні акредитації видається комплект нового одягу на суму не менше ніж 12 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а також грошова допомога в розмірів не менше 2,5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Такі категорії дітей зараховуються на повне державне утримання й на період навчання забезпечуються безкоштовним навчанням, одягом, взуттям та м'яким інвентарем за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до досягнення ними 23-річного віку, а також учні та студенти, які в період навчання у віці 18 до 23 років залишилися без батьків;

    пп. 3 передбачає, що учням професійних навчально-виховних закладів і студентам вищих навчальних закладів із числа дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, щорічно надається матеріальна допомога за рахунок стипендіального фонду, а також засобів, передбачених на утримання таких закладів, у розмірі не менше 8 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

    пп. 4 передбачає, що дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які навчалися або виховувалися в навчально-вихованих та вищих навчальних закладах і знаходилися на повному державному утриманні, при їх працевлаштуванні видається одяг, взуття, м'який інвентар та обладнання на суму не менше 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі 2-х прожиткових мінімуми;

    пп. 5 передбачає, що діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які знаходяться під опікою (опікунством), на період навчання в загальноосвітній школі забезпечуються безкоштовно шкільною та спортивною формами, обідами, у вищих навчальних закладах – обідами й гуртожитком. При працевлаштування по закінченні навчального закладу їм виплачується одноразова грошова допомога в розмір 2-х прожиткових мінімумів, а також видається одяг та взуття на суму не менше 16 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

    Відповідно до нової редакції п. 14 даної постанови дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, по досягненню ними 18-річного віку незалежно від форми влаштування виплачується одноразова допомога в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Учні професійно-технічних та студенти вищих навчальних закладів – колишні вихованці відповідного інтернатного закладу, під час своїх канікул мають право перебувати в зазначеному закладі з безоплатним проживанням і харчуванням на підставі рішення, що приймається засновником під час затвердження кошторисів доходів та видатків чи змін до них.

    Вихованці, учні, студенти мають право на пенсію в разі втрати годувальника до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення 23-річного віку (Законом України «Про пенсійне забезпечення», ст.37).

    Відповідно до Закону Україна «Про професійно-технічну освіту» держава гарантує дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, переважне право на зарахування до професійно-технічних навчальних закладів. Діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, під час навчання перебувають на повному державному утриманні держави і забезпечуються цільовим фінансуванням витрат на їх утримання, умови яких визначаються Кабінетом Міністрів України. Надається державна матеріальна допомога за нормативами – випускникам професійно-технічних училищ дітям-сиротам. Держава гарантує випускникам працевлаштування за набутою професією та забезпечення житлом згідно із законодавством.

    Відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України, які затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 02.09.2008р. № 802, дана категорія абітурієнтів зараховується поза конкурсом при умові подання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти.

    Головний спеціаліст управління З.В. Азаріна 13.05.2013

    Переглядів 440
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua