20 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Головна>Юстиція>Управління юстиції інформує>УЗАГАЛЬНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ Горохівського районного управління юстиції з питань здійснення вивчення стану правоосвітньої роботи за 1 квартал 2013 року
    Середа, 22 січня 2014 15:11

    УЗАГАЛЬНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ Горохівського районного управління юстиції з питань здійснення вивчення стану правоосвітньої роботи за 1 квартал 2013 року

    Потрібно зазначити, що значне місце в роботі Горохівського районного управління юстиції відводиться саме правовосвітній діяльності, зокрема, здійсненню вивчення стану правової освіти у навчальних закладах та на державних підприємствах, установах та організаціях. Протягом звітного періоду начальником та спеціалістом управління юстиції здійснено 7 вивчень стану правоосвітньої та правовихової роботи в навчальних закладах та на державних підприємствах, установах та організаціях, з них: у 4 навчальних закладах (Квасівській та Гектарівській ЗОШ, ДНЗ с.Борочиче та в бібліотеці с.Холонів) та на 3 державних підприємствах , установах та організаціях (архівний відділ РДА, управління Пенсійного фонду України в Горохівському районі та Горохівський районний відділ Управління Держтехногенбезпеки у Волинській області). За результатами перевірок складені відповідні довідки з рекомендаціями для використання у роботі. При ознайомлені із діяльністю шкіл району встановлено, що їхня робота здійснюється на належному рівні. Питання правового характеру постійно заслуховуються на засіданнях педагогічних рад, проводяться відповідні наради при директорах шкіл, по правовиховній роботі видаються відповідні накази. Г оловною метою правової освіти і виховання в школах є: закріпити знання учнів про права і свободи людини в Україні; вчити аналізувати життєві ситуації, визначати в них порушення прав людини; розвивати вміння аргументувати значущість конституційних обов'язків громадян, формувати власне ставлення до прав, свобод людини і громадянина та прагнути реалізувати їх у житті; формувати демократичні гуманні стосунки у колективі. У школах створені та діють куточки права, де міститься різноманітна література, методичні розробки та інформаційні бюлетені і які, в свою чергу, поповнюються методичними матеріалами працівників районного управління юстиції. У змісті виховання сучасної школи пріоритетними проголошується ідея свободи, доброти, національної та особистої гідності, формування працелюбності,максимального розкриття і реалізації власної індивідуальності, взаємодопомоги і самодисципліни, виявлення, закладених природою здібностей, нахилів і талантів заощадливості і потреби здобувати знання і вміння в різних видах праці. З метою поліпшення правової освіти, профілактики злочинності та правопорушень серед неповнолітніх, запобігання появи у них шкідливих звичок, пропаганди здорового способу життя, в школах створено певну структуру правового навчання та виховання, в якій основну роль відіграє Рада профілактики правопорушень Знання учнів з основ права доповнюються в позаурочний час, зокрема, під час проведення таких заходів як брей-ринг, конкурси веселих і кмітливих, вікторини з правової тематики та інші, які організовуються педагогічними колективами спільно із працівниками управління юстиції.

    При ознайомлені із роботою дитячого садочку району встановлено, що колектив дошкільного закладу відзначається стабільністю, багаторічним досвідом роботи, прагненням створити комфортні умови для збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров'я дитини; формування її особистості, розвитку творчих здібностей, набуття нею соціального досвіду. Правова освіта дошкільнят здійснюється за програмою «Я у світі», «Впевнений старт», базового компонента дошкільної освіти (нова редакція) та відповідно до тих нормативно-правових документів, якими керуються педагогічні працівники при плануванні роботи з правового виховання. Педагогами закладу використовуються такі форми колективної роботи з правового виховання:

    -з педпрацівниками – семінари , педради, консультації, практичний показ роботи з дітьми, виготовлення дидактичного матеріалу, бесіди тощо;

    -з дітьми – екскурсії, спостереження, ігрова діяльність, художня література, мовленнєве спілкування, образотворча діяльність, ознайомлення з навколишнім, театралізована діяльність, індивідуальні бесіди, розваги та конкурси;

    -з батьками – анкетування, опитування, консультації, бесіди, батьківські збори, дні відкритих дверей, проведення тренінгів тощо. В основу роботи з патріотичного виховання покладено тематичний принцип. Визначено такі тематичні цикли: «Моя сім'я», «Моє рідне село», «Україна – моя Батьківщина», «Мовна скарбничка українського народу», «Різдвяно-новорічні зустрічі українського народу», «Стежинами минулого України», «Прийди, весно красна», «Я все люблю в ріднім краю», «Українські письменники дітям», а також окреслено коло завдань на реалізацію кожної теми, укладено календарно-тематичний план роботи, кожен тематичний цикл сплановано на місяць і конкретизовано через орієнтовні теми.Одним із проблемних питань, над яким працює педагогічний колектив закладу є розвиток у дітей морально-етичних норм поведінки та основ духовності.

    Щодо діяльності державних підприємств, установ та організацій, то в ході проведення перевірок встановлено, що у цих установах не передбачено штатним розписом посаду юрисконсульта. Але певна правоосвітня робота в колективах проводиться. Зокрема, здійснюються виступи у засобах масової інформації з метою надання правових консультацій населенню району, проводяться наради з працівниками по вивченню основ законодавства, внутрішні навчання тощо.

    Особливе місце правової освіти в навчальних закладах, крім вивчення стану цієї роботи, займає проведення у них правоосвітніх заходів . У 1 кварталі цього року здійснено 21 правоосвітній захід, з них: у навчальних закладах 7 та 14 в інших державних установах та органах місцевого самоврядування.

    На протязі 1 кварталу з метою виконання плану роботи управлінням юстиції розроблено 6 методичних рекомендацій з питань правової освіти . Зазначені методичні рекомендації постійно надаються для навчальних закладів, державних установ для використання у роботі.

    Начальник управління Б.Я.Довгополова-Савотюк 08 . 04 . 2013

    Переглядів 402
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua