Версія для друку
П'ятниця, 02 серпня 2013 16:57

ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО АНТИКОРУПЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

  Верховна Рада України ухвалила закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність зі стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією”.  За дане рішення проголосували 362 народні депутати із 421 зареєстрованого в сесійній залі.

  Законом передбачено всі корупційні правопорушення, пов'язані з отриманням неправомірної вигоди, віднести до злочинів. Водночас пропонується замінити термін "хабар" на "неправомірну вигоду".

  Закон передбачає криміналізацію всіх елементів активного та пасивного хабарництва, у тому числі обіцянку неправомірної вигоди, а також встановлення кримінальної відповідальності за прийняття пропозиції чи обіцянки неправомірної вигоди.

  Так, за пропозицію посадовій особі неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення ним тієї чи іншої дії в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, передбачається покарання від штрафу (250-500 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян) до позбавлення волі з конфіскацією від 3 до 6 років.

  За ухвалення посадовою особою пропозиції неправомірної вигоди пропонується встановити покарання у вигляді штрафу від 750 до 1000 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

  Одержання неправомірної вигоди посадовою особою з використанням наданої їй влади чи службового становища карається штрафом від 1 тис. до 1,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або позбавленням волі на строк від 2 до 4 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

  Одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі або отримання такої вигоди посадовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

  Неправомірною вигодою в особливо великому розмірі вважається вигода, яка в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Начальник районного

 управління юстиції                                                                                   Олександр Бенедисюк

Переглядів 492