Версія для друку
Понеділок, 21 листопада 2022 10:14

Здоров’я захисників і захисниць України – питання національної безпеки

Саме тому тестування та вакцинація від інфекційних хвороб – один із пріоритетних напрямів профілактики захворюваності у військових. У разі наявності симптомів ГРВІ необхідно звернутися по направлення на безоплатний тест на COVID-19 до військово-медичної установи в пункті постійної дислокації військової частини. Також в цих установах можна отримати дозу (першу, другу чи бустерну) вакцини від COVID- 19 та інших інфекційних хвороб.

Пам’ятай! Вчасне виявлення хвороби запобігає її поширенню, а вакцинація зменшує вірогідність виникнення ускладнень.

Тестування та вакцинація від COVID-19 та інших інфекційних хвороб є одним із пріоритетних напрямків профілактики захворюваності у військових.

Що про це говорить військовий медик? Відповідь лікаря-імунолога Федора Лапія:  “COVID-19 має йти одним курсом з руZZкім воєнним корабльом. І ми маємо все необхідне для забезпечення цього курсу. Вакцини наразі доступні як для тих, хто ще не отримав щеплення, так і для тих, хто потребує ревакцинації (бустерної дози). Вакцинація - це твій "бронік" та "шолом", що оберігає тебе у разі влучання. Вони мінімізують наслідки у разі поранення. Запитання чи потрібна вакцинація тим, хто вже перехворів на COVID-19, має таку саму відповідь як і запитання: "Якщо мене вже раніше поранило, то чи я можу вже не одягати шолом та бронік?"

Тестування – це своєчасне виявлення ворога, віруса, з його ізоляцією для мінімізації наслідків. Нехтування вакцинацією проти COVID-19 та тестуванням на COVID-19 – це нехтування реальними ризиками від ворога”.

-Для отримання направлення на безоплатне тестування або щеплення, військовому потрібно звернутися до військово-медичних установ у пунктах постійної дислокації військових частин.

Гліб Колесов, юрист Центр демократії та верховенства права та боєць Нацгвардії, розповідає проважливість заходів попередження поширення COVID-19 в армії:  “Військові не є винятком для обов’язкового тестування та вчасної вакцинації. Перебуваючи у тісній взаємодії у підрозділі — починаючи від спільного побуту, закінчуючи величезною кількістю живих контактів, — автоматично потрапляють у групу підвищеного ризику інфікування та розповсюдження будь-яких вірусів. Зокрема через обмеженість у побуті і неможливість ізолюватися у випадку захворювання.

Вакцинація не тільки убезпечить безпосередньо військового та його оточення, але й може стати своєрідним захистом у випадку нової хвилі захворюваності. З огляду на попередні хвилі масового захворювання на COVID-19, ідеться про національну безпеку в контексті здорової армії. Краще запобігти хворобі, ніж лікуватися.

Не можна нехтувати також і своєчасним тестуванням на наявність вірусу в організмі. Адже вчасне виявлення недуги допоможе уникнути поширення вірусу на значно більшу кількість людей навколо.

Тому вибір на користь тестування та вакцинації очевидний”.  Для отримання направлення на безоплатне тестування або щеплення військовому потрібно звернутися до військово-медичних установ у пунктах постійної дислокації військових частин.

*У рамках спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України у партнерстві з ПРООН в Україні

Переглядів 3991