Версія для друку
Четвер, 28 листопада 2013 08:57

«Основні (природні) права людини і громадянина »

 

Життя – найцінніше і абсолютне

благо, яке забезпечується всією системою

прав людини….

 

         Життя людини в будь-якому цивілізованому суспільстві є найвищою цінністю.

         Права людини в наш час стали однією з проблем, які вивчаються з найширших і різноманітних позицій. Права знаходять свою присутність практично в кожній сфері життєдіяльності особи.

         Природні права є і основними, фундаментальними правами, які закріплюються в основоположних документах: у Загальній декларації, Міжнародному пакті про права людини, Європейській конвенції про захист прав людини і основних свобод 1950р., у конституціях тощо. Основними називаються і конституційні права в рамках національних правопорядків. Основні (природні) права – це найбільш загальні права людини і громадянина.

         Основні права є своєрідною «серцевиною» системи права і системи законодавства, оскільки виражають потреби, особливо значущі для нормальної життєдіяльності особи. вони – початкові, закладають основу національного правового статусу особистості. Основні права – невід’ємна частина конституціоналізму.

         Для людини вони є необхідними передумовами забезпечення умов гідного і вільного існування особистості; природного права на участь у вирішенні питань упорядкування і управління тим суспільством, членом якого вона є; економічних і соціальних умов, необхідних їй для задоволення життєво необхідних матеріальних і духовних потреб.

         Крім того, саме існування держави, суспільства забезпечується сукупною діяльністю людей у всіх сферах їх життєдіяльності – політичній, економічній, духовній. Без реалізації права на свободу підприємництва не було б створене економічне середовище, без реалізації виборчих прав громадян – неможливе формування демократичних структур управління суспільством.

         Тому основні права і свободи не тільки визнаються державою, а й захищаються нею як необхідна умова її існування.

         В Україні основні (природні) права закріплені в Основному Законі держави – Конституції України.

         Особисті права – невідємні, належать кожному від народження, не підлягають обмеженню, більшість з них носить абсолютний характер, висів ступінь  охорони і забезпеченості.

 

Головний спеціаліст

Районного управління                                                          Олена Оксенюк

Переглядів 566