Версія для друку
Четвер, 30 вересня 2021 11:18

Важливо, щоб з початком дії нового механізму відшкодування вартості інсулінів пацієнти із діабетом не втратили доступ до життєво необхідних ліків

Про це наголосила головний спеціаліст управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Рожко під час онлайн-брифінгу для ЗМІ. https://youtu.be/QqidtBrH_rY

Як зазначила Людмила Рожко, в державі продовжують впроваджуватись реформи у галузі охорони здоров’я, серед яких і реалізація програми реінбурсації інсулінів. Адже цукровий діабет, за визначенням ВООЗ, – надзвичайно важлива медико-соціальна проблема, яка за рівнем смертності знаходиться на третій позиції після патології серцево-судинної системи та онкології. Хвороба не лише поширюється з кожним роком дедалі більше, але характеризується швидким розвитком ускладнень, що призводять до інвалідності й смерті пацієнтів. 

«Впродовж останніх років пацієнти забезпечувались інсулінами завдяки фінансуванню програми за державною субвенцією. Однак, зважаючи на недостатній розмір субвенції для забезпечення 100% потреби пацієнтів з цукровим діабетом, програму змушені були дофінансовувати місцеві бюджети, – зауважила головний спеціаліст управління охорони здоров’я ОДА. – Відтак, в державі прийняте рішення, що з 1 жовтня питання забезпечення інсулінами та лікарськими засобами хворих на цукровий діабет буде адмініструвати Національна служба здоров’я України». 

За інформацією НСЗУ, з 1 жовтня і до кінця року на програму виділено 660 млн грн. Цього достатньо, щоби в рамках дії нового механізму відшкодування вартості інслунів пацієнти із діабетом не втратили доступ до життєвонеобхідних ліків та були забезпечені важливими препаратами. 

«З цією метою діє Електронна система охорони здоров’я, де ведеться чіткий облік пацієнтів та необхідної кількості препаратів для них, що і дозволить НСЗУ забезпечити постійний моніторинг та потребу у ліках хворим на цукровий діабет – як дорослим, так і дітям, – наголосила Людмила Рожко. – Для цього пацієнтам необхідно звернутися до лікаря-ендокринолога, який складе індивідуальний план лікування та випише електронний рецепт». 

Слід зазначити, що цей е-рецепт дійсний на всій території України. З ним пацієнт отримує інсулін або безоплатно, або з невеликою доплатою. Важливо, що перший рецепт повинен виписати саме лікар-ендокринолог. В подальшому електронний рецепт зможе також виписати і семейний лікар відповідно до плану лікування, який складено ендокринологом. Змінити призначення ендокринолога сімейний лікар не зможе. 

До слова, індивідуальний план буде діяти протягом року, а при закінченні кількості інсуліну за планом лікування сімейний лікар направляє пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового плану. 

Загалом в медзакладах Волинської області на амбулаторному рівні працюють 35 лікарів-ендокринологів, які зареєстровані в Електронній системі охорони здоров’я. Для забезпечення готовності лікарів, Академія НСЗУ розробила спеціальний курс навчання, який усі лікарі області успішно пройшли.  

Як зазначила головний спеціаліст управління охорони здоров’я ОДА, лікарями-ендокринологами Волині складені плани лікування хворих на цукровий діабет, які оперативно вносяться в електронну систему охорони здоров’я, аби кожен потребуючий інсулінів вчасно отримав життєвонеобхідні ліки. 

Станом на 30 вересня в базу внесені майже 200 індивідуальних планів лікування для пацієнтів з діабетом. 

Отримавши електронний рецепт, пацієнт зможе отримати ліки у мережі аптек, які й до цього часу працювали за програмою «Доступні ліки». 

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 5892