19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Вшанування пам'яті жертв Голокосту
    Вівторок, 29 вересня 2020 15:49

    Вшанування пам'яті жертв Голокосту

    29 вересня 2020 року виповнюються 79-ті роковини початку однієї з найтрагічніших сторінок Голокосту – масових страт нацистськими окупантами  в урочищі Бабин Яр у м.Києві євреїв, а також ромів, українців та представників інших національностей.

    Практично на всій території сучасної України є місця, пов’язані зі знищенням нацистами єврейського населення.

    Після окупації гітлерівцями Волині в містах Володимир-Волинський, Луцьк та інших були створені ґетто з метою ізолювання та винищення єврейського населення.  На Володимирщині євреї проживали переважно в містах Володимир та Устилуг. Даних про ґетто в Устилузі не знайдено. Натомість відомо, що у Володимирі-Волинському окупанти створили два ґетто і робочий табір.  У першому перебувало 15 тис.осіб, у другому значно менше –туди були зігнані ті люди, професії яких були , з точки зору фашистів, корисні для військових цілей. За даними фондів Яд-Вашема, між 5 та 20 серпня 1942 року, до П’ятиднів, що знаходились на півдороги між Володимиром та Устилугом, зігнали  тисячі людей для риття рову, за офіційною версією – для зберігання пального. У багатьох з’явилась підозра, що насправді це робиться з метою подальшого розстрілу людей.

    Однак знищення єврейського населення розпочалось не в Пятиднях, а на території довоєнної тюрми НКВС, що знаходилась за валом. У період з 5 липня по 29 вересня 1941 року місцевою поліцією, разом з нацистами, було проведено 4 облави на чоловіків. Їх результатом стало вбивство 1200 євреїв. Більшість з них були вбиті сокирами, залізними ломами і прикладами рушниць. Частину жертв закопали живими. За даними фондів Яд-Вашера на цьому місці у 1942 році знищили 4 тис. непрацездатних. Перший розстріл у П’ятиднях розпочався 1 вересня. Населення першого володимирського ґетто знищили  до 15 вересня 1942 року.  13 листопада винищили ще 2 тис.осіб. Відомо також, що в П’ятиднях було розстріляно решту євреїв Володимира: представників професій, вигідних для окупантів, мешканців другого  ґетто, серед яких були ті, кому вдалось уникнути попереднього розстрілу, осіб котрі були змушені повернутись в ґетто.

    Існує інформація, що біля П’ятиднів крім євреїв фашисти знищукали представників інших національностей.

    Після другої ліквідації німці залишили живими 500 євреїв – фахівців різних професій, їх сконцентрували у південно-західній частині міста біля річки Луга у робочому таборі.

    13 грудня 1943 року фашисти знищили євреїв, що були у робочому таборі. Людей розстріляли у гаю біля села Фалемичі після чого їхні тіла спалили, а попіл розсипаний у полі. Лише невеликій частині людей з робочого табору вдалося сховатися і потім утекти. Приблизна кількість загиблих  у П’ятиднях – 25 тисяч. Саме ця цифра викарбувана на пам’ятній колоні, створеній у 1980-х роках за проектом львівського скульптора П.Фліта.

    Сьогодні, 29 вересня, працівники відділу освіти та культури райдержадміністрації спільно з представниками єврейського громади міста Володимиром Музиченком та Максимом Срібним відвідали могилу братську жертв фашизму в с.П’ятидні, вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та поклали вінок  до пам’ятної колони.

    Відділ управління персоналом, організаційної роботи, юридичного забезпечення та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

    Переглядів 3991
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua