16 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Володимир-Волинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби інформує
    Понеділок, 18 травня 2020 10:48

    Володимир-Волинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби інформує

    Сходи в'януть, а то і зовсім зникли, а земля навколо поцяткована дірами? Швидше за все, у вас оселилася паля (капустянка, земледуха, рос. - медведка). Ця всеїдна комаха може нанести величезну втрату городнім і квітковим культурам, підгризаючи коріння та молоді пагони рослин.

    Капустянка – один з найлютіших ворогів усіх садівників, і ті, хто стикалися з цією напастю, знають, що позбавитися від неї не так-то просто. Капустянка мешкає у верхніх шарах грунту, роблячи в ній ходи, поїдаючи при цьому кореневі системи рослин, перегризає стебла, від чого викликає їх загибель. Крім того, комаха досить швидко розмножується і у великих кількостях, кладка яєць може становити від 100 до 350 штук. Доросла особина може досягати розміру до 7 см. У теплу пору року нори і ходи капустянки знаходяться у поверхні землі, в зиму ж комаха йде на глибину до метра. Велику частину часу капустянка мешкає під землею, однак вона любить погрітися і на поверхні землі, що робить в основному вночі, крім того вона здатна літати на висоті до 1м. Яйця капустянка відкладає в грунт поблизу її поверхні. Комаха ретельно стежить за гніздом, тому якщо Ви знайшли гніздо, то від нього повинен бути хід до її нори.

    Як же боротися з непроханою  гостей?

    НАРОДНІ СПОСОБИ

     Дієвий спосіб , як позбутися капустянки . Майструємо спеціальну пастку : спершу викопую на городі декілька луночок , в які кладуть  пластикові ємності для напоїв об»ємом  півлітри . Краї посудин мають бути на рівні зі землею . Також для пастки знадобиться олія . Перед використанням ії слід підігріти до кипіння , а тоді трохи охолодити . Олію слід налити в пластинки , приблизно на шість – сім сантиметрів . Запах розігрітої олії приваблюватиме шкідників , вони падатимуть у пластинки , й там гинутимуть . Інший спосіб , завдяки якому можна позбутись шкідника- вкопати на ділянці пластикові пляшки , обрізані «по плечики» . Всередині стінки посудини слід змастити медом , його аромат також приваблює цих шкідників . Капустянка потрапляє у пляшки , ії потрібно буде лише витрусити звідти .У боротьбі з капустянкою чудово допомагає настій валеріани . На 10 л води додати чотири столові ложки аптечного настою валеріани . Ретельно перемішати все і підливати молоді рослинки цією рідиною раз на тиждень. Уже після третього – четвертого разу шкідники зникають з ділянки . Висадка розсади з використанням пластикових пляшок зі зрізаним верхом і дном, довжина пляшки повинна бути 10-15 см. Це захистить коріння рослин, пляшка повинна виходити над поверхнею землі на 4-5 см. Однак, пам’ятайте, що відлякування капустякок - досить сумнівний спосіб боротьби з нею, адже з Вашого городу вона просто перебереться на найближчий, з якого з легкістю повернеться до Вас потім.

    ХІМІКАТИ

    Краще користуватися народними засобами для винищення шкідника, так як отрутохімікати може з’їсти не тільки капустянка, але і корисні для Вас птахи і дрібні тварини, в тому числі домашні. Зазвичай інсектициди, що рекомендують для боротьби з палею, належать до 3-го класу небезпеки. Це значить, що вони помірно небезпечні для людини і теплокровних тварин, можуть бути токсичними для риб і бджіл, тому застосовувати їх потрібно строго відповідно до інструкції.

    Отруйні приманки зазвичай розкладають у ямки уздовж грядок, в яких мешкає комаха на глибину 3-5 см, відстань між приманками повинно бути 20-30 см, обов’язково присипайте отрутохімікати землею, щоб уберегти від отруєння корисних Вам тварин і птахів . Крім цього можна використовувати препарати для змочування коренів розсади перед їх посадкою у відкритий грунт.

     При внесенні пестицидів дотримуйтесь правил техніки безпеки та особистої гігієни .

    ЗАХИСНІ ЗАХОДИ

    В кінці вересня викопайте на своїй ділянці кілька пасток: ямки глибиною 50-60 см, і заповніть їх гноєм, змішаним з соломою (краще використовувати кінський гній). Капустянки заберуться в пастки для зимівлі. Потім пізньою осінню або при настанні перших холодів, розкопали пастки, розкидайте гній, і знищте присутніх там капустянок . Такі пастки можна робити і на початку травня.

    Боротьба з розмноженням: перекопування грядок і межей, особливо активно в період з травня по червень. Рихлити землю при цьому треба на глибину як мінімум 15 см. Яйця і личинки в пошкоджених кладках гинуть. Крім цього оглядайте грядки на наявність гнізд, особливо уважно ставтесь до місць, де найбільше пошкоджених рослин, ймовірно саме на цих грядках і оселилися комахи.

    ЯКЩО ВИ ЗНАЙШЛИ ГНІЗДО

    Капустянка не люблять мильну воду (4 ст. л. прального порошку або 200 г господарського мила на відро води) і розчин гасу (2 ст. л. на відро води). Залийте ходи та знищте шкідників, що виповзли на поверхню.

    Знаючи ці кілька методів, як боротися з капустянкою , слід пам'ятати: важливо не тільки знищувати дорослих особин, але і боротися з їх розмноженням. Який би метод боротьби Ви не вибрали, повторюйте його кожні 2-3 тижні. Позбутися від капустянки складно, у деяких на це йде кілька посівних сезонів.

    Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби

    Переглядів 4347
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua