23 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Оренда водних об’єктів - одне із джерел наповнення місцевих бюджетів
    Понеділок, 18 лютого 2019 16:04

    Оренда водних об’єктів - одне із джерел наповнення місцевих бюджетів

    З метою раціонального та ефективного використання водних ресурсів, що знаходяться на території Володимир-Волинського району сьогодні, 18 лютого 2019 року, у райдержадміністрації проведено нараду з орендарями водних об’єктів.

    У робочій зустрічі взяли участь голова райдержадміністрації Наталія Василець, начальник відділу іхтіології та регулювання рибальства Олександр Климнюк, інспектор рибоохоронного патруля Юрій Пахода, начальник Володимир-Волинської дільниці Луцького міжрайонного управління водного господарства Анатолій Лоборук, заступник начальника Володимир-Волинського райрнного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Юлія Гайнацька, начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Володимир-Волинської державної податкової інспекції Володимир-Волинського управління ГУ ДФС у Волинській області Лариса Войтович, голови ОТГ та начальник Юрій Кравчук і працівники управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.

    Присутні обговорили ряд немало важливих питань. Олександ Климнюк звернув увагу членів наради на проведенні попереджувальних заходів по недопущенню заморних явищ в зимовий період на рибогосподарських водних об’єктах району, а також на умови загального водокористування на водоймах наданих в оренду і відповідальність за порушення правил рибальства.

    Зокрема, зупинився Олександр Миколайович на статусі суб’єкта аквакультури:

    - 1 липня 2013 року набрав чинності Закон України «Про аквакультуру», який визначає державну політику у сфері аквакультури, її напрями та види, а також заходи державної підтримки, повноваження органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері аквакультури. І відповідно до цього закону, суб’єкти аквакультури – це юридичні чи фізичні особи, які здійснюють рибогосподарську діяльність у сфері аквакультури, мають свої права та обов’язки.

    Одним із обов’язків, за словами виступаючого, є ведення первинного обліку вирощеної та виловленої продукції аквакультури та подання щорічної статистичної звітності до територіального органу Держрибагентства за формою № 1-А риба (річна).

    Про державний контроль та нагляд за безпечністю та якістю продуктів лову, вимоги до вирощування риби розповіла орендарям водних об’єктів Юлія Гайнацька:

    - Для ефективного ведення рибництва та попередження можливих спалахів епізоотій необхідно проводити регулярне рибоводно-епізоотичне обстеження вирощування риб усіх вікових груп. При цьому контролюють ріст, вгодованість, фізіологічний стан риби, а також проводять клінічний огляд та вибіркове паразитологічне і патологоанатомічне дослідження. З метою профілактики інфекційних та інвазійних захворювань риби, рибницькі господарства повинні забезпечити проведення комплексу загальних рибоводно-меліоративних, ветеринарно-санітарних заходів. Зариблення водойм необхідно проводити за умови завезення рибопосадочного матеріалу з благополучного господарства та при наявності ветеринарного свідоцтва форми №1 про якість зарибку в присутності спеціальної комісії з написання акту зариблення.

    Як зазначила під час наради голова райдержадміністрації Наталія Василець, оренда водних об’єктів є одним із джерел наповнення місцевого бюджету, а правильно оформлені документи захищають права як орендарів, так і територіальної громади. Тож на завершення робочої зустрічі начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Володимир-Волинської ОДПІ Лариса Войтович проаналізувала плату за надані у користування на умовах оренди водні об’єкти району.

    Довідково:

    З 01.07.2013 набрав чинності Закон України «Про аквакультуру», відповідно до прикінцевих положень якого статтю 51 Водного кодексу України, викладено у новій редакції. Зазначений закон та зміни до статті 51 Водного кодексу України змінюють існуючий підхід до процедури надання в оренду водних об’єктів. Водні об’єкти надаються у користування на земельних торгах у комплексі із земельною ділянкою та водними плесом,органами, що здійснюють розпорядження відповідною категорією земель згідно з повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України, відповідно до договору оренди, погодженого з територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України.

    Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України повноваження щодо надання земельних ділянок під водними об’єктами у користування на умовах оренди у межах населених пунктів належать сільським, селищним та міським радам, а за межами населених пунктів – обласним державним адміністраціям.

    Орендар набуває права користування водним об'єктом після державної реєстрації погодженого договору оренди водного об’єкта, який підписується сторонами після проведення торгів.

    Типовий договір оренди водних об’єктів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.2013 № 420.

    У договорі оренди водного об'єкта визначаються зобов'язання щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта, експлуатації водосховищ та ставків відповідно до встановлених для них територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України, режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами. Крім того, типовим договором оренди передбачено відповідальність орендаря за шкоду, що може бути нанесена третім особам, внаслідок неналежного виконання умов договору.

    Надання водних об’єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного об’єкта. Порядок розроблення паспорта водного об’єкта затверджено наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 18.03.2013 № 99 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.05.2013 за № 775/23307.

    Замовником робіт із розроблення паспорта водного об’єкта є його орендодавець або орендар, який використовує такий об’єкт або такі наміри.

    Сплата орендної плати за водний об'єкт не звільняє від сплати орендної плати за земельну ділянку під водним об’єктом.

    Розмір орендної плати за користування земельною ділянкою водного фонду визначається грошовою оцінкою земель водного фонду відповідно до Закону України «Про оцінку земель» та Податкового кодексу України. Витрати , пов’язані з державною реєстрацією договору оренди водного об’єкта, покладаються на орендаря.

    Особа, зацікавлена у поновленні договору оренди водного об`єкта звертається до спливу строку договору оренди земельної ділянки водного фонду у строк, встановлений цим договором, до Волинської обласної державної адміністрації (в разі розташування водного об’єкту за межами населених пунктів) або до відповідного органу місцевого самоврядування (в разі розташування водного об’єкту в межах населених пунктів).

    Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

    Переглядів 3860

    Галерея зображень

    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua