Версія для друку
Середа, 12 вересня 2018 17:53

Суспільно корисні роботи – один із видів стягнення аліментів

На початку цього року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких   законодавчих актів  України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Документ спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів, що дозволить зменшити заборгованість із їх сплати, а також забезпечить належне утримання дітей, які мають на них право.

Законом запроваджено нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Зокрема, Законом встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користуванні вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, обмеження у праві полювання, відпрацювання на суспільно-корисних роботах.

Відтак, сьогодні, 12 серпня 2018 року, під час наради у голови райдержадміністрації Наталії Василець, що відбулася за участі голів та представників Устилузької міської та сільських рад району, начальник Володимир-Волинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Лариса Іщук проінформувала про заходи, що вживаються щодо зменшення заборгованості по сплаті аліментів саме за рахунок суспільно-корисних робіт.

Зокрема,  Лариса Михайлівна зауважила, що по району на виконанні перебуває 215 виконавчих документів про стягнення аліментів. Із них 62  справи, за якими сукупний розмір аліментів перевищує суму платежів за 6 місяців. Це 18 осіб із Устилузької міської, 17 – із Зимнівської, 14 – із Зарічанської, 7 – із Оваднівської та по 3 із Хобілтівської та Березовичівської сільських рад.

- Підставою для виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт є постанова суду, яка набрала законної сили, - зазначила Лариса Іщук. – Вид робіт визначається відповідним органом місцевого самоврядування. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці. Кошти за виконання таких робіт перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для наступного погашення заборгованості зі сплати аліментів.

На сьогодні, практики залучення осіб на суспільно корисні роботи з метою сплати аліментів, за словами доповідача, немає. Хоча усі голови об’єднаних громад висловили готовність передбачити у своїх місцевих бюджетах кошти на ці потреби.

Довідково:

Суспільно корисні роботи – це новий вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт. А їх вид визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Суспільно корисні  роботи призначаються судом на строк від 120 до 240 годин і виконуються не більше 8 годин, а неповнолітніми – не більше 2 годин на день.

Суспільно корисні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

Робота таких порушників фіксується в табелі виходу на роботу особи, до якої застосовано адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

На власника підприємства за місцем відбування порушником суспільно корисних робіт покладається обов’язок нарахування плати порушнику за виконання суспільно корисних робіт та перерахування її на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Якщо боржник ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, його можуть арештувати. У цьому випадку кожна доба арешту буде зараховуватися за 15 годин суспільно корисних робіт. При цьому термін арешту не може перевищувати 15 діб.

Таким чином Закон про посилення відповідальності за несплату аліментів спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо їх стягнення, що дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти. А тому потрібно відповідально ставитися до виконання своїх батьківських обов’язків, аби в подальшому не були вжиті заходи за їх неналежне виконання.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3890

Галерея зображень