Версія для друку
Понеділок, 09 липня 2018 12:01

Президент України: Ми – сучасні покоління українців і поляків не маємо права ставити сьогодення і майбутнє в залежність від минулого

75 років тому у селі Гончий Брід, що на Ковельщині під час українсько-польського конфлікту 1943-1944 років було вбито понад 60 місцевих жителів. Відтак, учора, 8 липня 2018 року, у цьому населеному пункті відбулися поминальні заходи, участь у яких взяв Президент України Петро Порошенко.

На знак пам’яті про убитих земляків біля місцевого церковного храму у 2011 році споруджено пам’ятний знак  у вигляді Хреста  та двох плит, на котрих викарбувані прізвища та імена  розстріляних  жителів сіл Гончий Брід, Дроздні, Рокитниця, Пересіка, Волошки,  селища Голоби та міста Ковеля.

Аби вшанувати пам’ять про загиблих, сюди  прибули їхні нащадки, односельці, представники влади різних рівнів, серед яких голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко, голова Володимир-Волинської райдержадміністрації Наталія Василець, депутат Волинської обласної ради Валерій Діброва та громадськість  Волинського краю.

Разом із очевидцем тих подій Володимиром Янко, Петро Порошенко поклав квіти до пам'ятника, а опісля запропонував усім присутнім разом виконати Державний Гімн України.

Звертаючись до волинян, Гарант Конституції зазначив, що трагедія Гончого Броду, так само як і Волинська трагедія загалом, є болісним та повчальним історичним уроком для двох народів – як для українського, так і для польського.

– Два народи – український і польський – об’єднані спільним минулим. В теперішньому часі, зараз, коли Україна впевнено крокує у Європу, ми маємо міцні стосунки. Ми маємо спільне європейське сьогодення і майбутнє.  А трагічні сторінки нашої історії, зокрема, і кривавий конфлікт 1943-1944 років, мають бути пересторогою. Ми – сучасні покоління українців і поляків не маємо права ставити сьогодення і майбутнє в залежність від минулого. Адже, як у всі часи, від нашої суперечки виграє один – третій! Не українець і не поляк! А той, хто чинить агресію проти нашої держави зі Сходу зараз, хто захоплює українські землі, хто здійснив незаконну анексію Криму, хто зараз із середини країни намагається вести гібридну боротьбу. Для чого? Для того, щоб розколоти наш народ і розколоти український та польський народи, – зауважив Петро Олексійович.

Також Петро Порошенко наголосив на необхідності вивчення історії та на об’єктивному висвітленні минулого істориками та науковцями. Адже українсько-польський конфлікт 40-х років ХХ століття є дуже складним питанням спільної історії обох держав, тому повинен бути виведений зі сфери політики і переданий на розгляд вченим:

– Сьогодні Україна та Польща мають вести спільне наукове дослідження історичного минулого, щоб не передавати у спадок ані молодим українцям, ані молодим полякам міфів про трагічні події спільної історії і не дозволити конфліктам минулого роз’єднувати майбутнє. Бо місія України, українське майбутнє в єдиній сім’ї європейських народів. Прощаючи і просячи пробачення, вшановуючи жертв трагедії і славлячи героїв, засуджуючи злочини і не допускаючи причин, що його породили, Україна і Польща мають творити майбутнє нової Європи разом!

При цьому Глава держави подякував усім волинянам, які свято зберігають пам’ять про загиблих родичів і земляків.

Опісля, присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять всіх жертв українсько-польського конфлікту 40-х років ХХ століття з обох боків, а священик місцевого храму біля пам’ятного знаку відслужив заупокійну літію.

Довідково:

У селі Гончий Брід встановлено пам'ятник 58-ми українцям, які стали жертвами польсько-українського конфлікту 1943—1944 років. За свідченнями очевидців, всього у цьому населеному пункті поляки вбили 73 особи, серед яких були мешканці сусідніх сіл.

Під час Другої світової війни неподалік цього села, в урочищі Засмики, розміщувалася база польської Армії Крайової, звідки її вояки здійснювали рейди на українські села.

Напади поляків на село Гончий Брід розпочалися у листопаді 1943 року і повторювалися у січні та березні 1944 року. Найкривавішим для жителів цього села виявився січень 1944 року, коли на свято Водохреща загін Армії Крайової, увірвавшись у село, пограбував його, знищив до 40 садиб і розстріляв понад 60 осіб.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3767