Версія для друку
Понеділок, 09 липня 2018 11:59

Делегація від Володимирщини взяла участь у відкритті Меморіалу у селі Сагринь

Учора 8 липня 2018 року Президент України Петро Порошенко під час робочого візиту до Польщі взяв участь у  відкритті Меморіалу пам'яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році, що у селі Сагринь.

Звертаючись до присутніх, глава держави відзначив важливість відкриття Меморіалу, адже, за його словами, перший людський і християнський обов'язок наш - пам'ятати про невинних жертв і зробити все можливе, щоб наші народи ніколи не знали  більше розбрату і протистоянь. А також підкреслив, що здавна український і польський народи були сусідами, яких поєднують спільність культур, традицій, близькість мов та досвід спільної боротьби за власну свободу проти іноземних поневолювачів, імперських і тоталітарних режимів.

- Нам варто говорити і пам'ятати про цей досвід, згадувати героїв українських і польських, які спільно боролися проти Російської імперії і в 1830 і в 1863 роках і в 20-х роках минулого століття. Це та пам'ять, яка нас об'єднує, - підкреслив Петро Порошенко. - Але є в нашій історії, і ми маємо це визнати, і печальні сторінки. Поряд зі спільними перемогами, поруч з нашою дружбою і братерством найболючішою травмою залишається братовбивчий збройний польсько - український конфлікт 1943-1944 років минулого століття, який залишив глибоку рану і тут, на Холмщині.

Український Президент нагадав, що понад 70 років тому українці Сагрині і навколишніх сіл стали жертвою брутальної збройної акції, яку вчинили проти мирних мешканців окремі підрозділи польського підпілля.

Отож, присутні вшанували пам'ять вбитих хвилиною мовчання. Глава держави також поклав квіти до Меморіалу пам’яті українців, а воїни роти Почесної варти встановили кошик квітів зі стрічкою національних кольорів України та надписом «Від Українського народу».

Долучилася до пам’ятних заходів і делегація від Володимир-Волинського району, серед учасників якої було й чимало членів міськрайонного товариства «Холмщина».

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

 

Переглядів 3718