20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Змінено умови призначення субсидії
    Середа, 02 травня 2018 17:12

    Змінено умови призначення субсидії

    Постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 року № 329 внесено ряд змін до постанов уряду якими, зокрема, затверджено нове Положення про порядок призначення житлових субсидій.

    Із 1 травня цього року діятиме нове правило: субсидія не призначатиметься, якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку  – 200 кв. м. Виняток - дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї та сім’ї, в яких не менше року проживають троє і більше дітей.

    До внесення нових змін до цієї Постанови діяли бонуси для пенсіонерів: «Для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб, зазначена норма становить 75 кв. метрів на домогосподарство». Тобто,  для одного пенсіонера субсидію призначали на 75 кв м без рішення комісії. У новій редакції постанови цього абзацу немає, тож соціальний норматив для пенсіонерів фактично зменшено, а рішення про субсидію на понаднормову площу обов'язково прийматиме комісія. При цьому понаднормова площа «не може перевищувати більш як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства».

    Наприклад, одинокий пенсіонер мешкає один у приватному будинку площею 75 кв м. соціальна норма житла на одного, на яку призначається субсидія на газ – це 13,65 кв м на особу плюс 35,22 кв м на домогосподарство, тобто у сумі – 48,87 кв м. У цьому випадку субсидію йому призначать лише на 63,53 кв м (48,87 + 30%*48,87).

    Ще одне нововведення – субсидія не призначатиметься, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб і з дати випуску якого не минуло менше п’яти років (крім мопеда). Не враховується транспорт, отриманий безоплатно чи придбаний на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля.

    Варто додати, що зараз позбудеться призначених субсидій й частина тих власників авто, які купували їх новими, і ще не вичерпали п’ятирічний термін експлуатації. Адже, до внесення змін, наявність авто враховувалася лише як сума покупки, що перевищує 50 тисяч гривень, і це було підставою для непризначення субсидії протягом року, а далі на субсидію вже можна було претендувати. Втім, з цього правила є виняток: субсидія власнику авто може бути призначена за рішенням комісії, якщо він опинився в складних життєвих обставинах (тривале лікування тощо). Інформацію про наявність (чи відсутність) авто людина мусить зазначити в декларації. Органи соцзахисту також отримуватимуть дані від  МВС, яке веде реєстр власників транспортних засобів, тож авто не приховаєш.

    Дохід офіційно не працюючих і тих, що не перебувають на обліку в центрі зайнятості, буде враховуватися на рівні трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб – тобто нині це 5286 грн (1762 грн*3). Але це – в ліпшому випадку і, лише за рішенням комісії.

    Оскільки, нова редакція Порядку призначення субсидій передбачає, що цей вид допомоги не призначається родині, де хтось повнолітній не працює (і при цьому не є студентом денної форми навчання, не служить в армії, не стоїть на обліку в службі зайнятості) нововведення «відсікає» тих, хто: не має доходів, які враховуються при призначенні субсидії; має доходи менші, ніж мінімальна зарплата; не сплачує внески (у розмірі, не меншому ніж мінімальний ЄСВ – нині це 819,06 грн.) на загальнообов’язкове соцстрахування.

    Умов, за яких субсидія не призначається, стало більше. Але майже з усіх цих правил може бути виняток – рішення комісії (не розповсюджується виняток лише на великі помешкання – на них субсидії однозначно не дадуть).   Для рішення комісії обов’язково складається акт обстеження матеріально-побутових умов. Крім того, комісія теж обмежена в ухваленні позитивного рішення щодо субсидії. Її не призначать особі, яка не мала доходів або мала доходи менші за мінімалку, не відраховувала ЄСВ, але при цьому сукупно понад 60 днів перебувала за кордоном протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидій. Обмеження не стосуються тих, хто їздив на лікування, навчання, у службове відрядження, що підтверджується документами. Інформацію про перетин кордону органи соцзахисту отримуватимуть від Держприкордонслужби.

    Ще одна умова, без якої комісія не призначить субсидію – сплата ЄСВ у розмірі, не менший, ніж мінімальний (819,06 грн) протягом двох місяців поспіль перед днем звернення за призначенням субсидії.

    Усіх, хто отримав субсидію за рішенням комісії, органи соцзахисту контролюватимуть щомісячно на предмет сплати ЄСВ. Якщо ФОП не сплатить ЄСВ за себе – його одразу позбавлять субсидії та зобов’яжуть повернути вже надану суму (за розрахунковий період). Якщо найманому працівнику за строковою трудовою угодою (через малий розмір доходів або їх відсутність до працевлаштування) субсидію призначає комісія, є обов’язкова умова – термін дії трудової угоди має бути більшим, ніж термін, на який призначається субсидія. Інакше, в цьому випадку, субсидія не призначається.

    Зменшився соціальний норматив на газ для індивідуального опалення з 5 кубометрів до 4,5 кубометрів на квадратний метр та на електричне опалення з 50 КВт/год до 30 КВт/год на квадратний метр.

    Важливо знати й те, що внутрішньо-переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з вказанням складу домогосподарства. Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

    Уряд також проведе преміювання домогосподарств за економію ресурсів за підсумками цього опалювального сезону. Так як і минулого року, під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.  

    Управління соціального захисту населення райдержадміністрації

    Переглядів 3373
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua