Версія для друку
Четвер, 19 квітня 2018 13:46

Томос про автокефалію жодним чином не порушить конституційного принципу свободи совісті

Президент Петро Порошенко наголошує, що надання Томоса на автокефалію  Української православної церкви не порушить конституційного принципу свободи совісті – свободи релігії, вільного самовизначення й самореалізації особистості в духовній сфері.

«Хочу запевнити, що Томос, на який ми так сподіваємося і для отримання якого докладаємо зусиль, і поява визнаної Єдиної Помісної Церкви - жодним чином не означатиме порушення конституційного принципу свободи совісті. Єдина Православна Помісна Церква не стане державною», - сказав Глава держави під час виступу у Верховній Раді.

«Всі віруючі мають і матимуть право вільно обирати собі як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію. Хто захоче залишитися в тій церкві, яка збереже єдність з РПЦ, теж зберігають за собою гарантоване право власного вибору», - також підкреслив він.

Петро Порошенко також наголосив: в такому питанні, як релігійне, будь-які примус чи заборони, - категорично неприпустимі. «Хочу окремо наголосити на неприйнятності будь-якого насилля в міжконфесійних стосунках. Його виплески, не приведи Господи зіткнення, точно не наближатимуть нас до мети, а віддалятимуть. Ба більше: можуть унеможливити її досягнення», - зауважив він. 

«Буде автокефалія - час все розставить по своїх місцях. Не за день, не за місяць, не за рік навіть, але точно розставить», - сказав Президент.

Прес-служба Президента України

Переглядів 3737