Версія для друку
П'ятниця, 16 березня 2018 14:56

Уряд схвалив відміну пайової участі у розвиток інфраструктури населеного пункту

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект № 6540 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні, який пропонує повну відміну пайової участі у розвиток інфраструктури населеного пункту.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Уряд схвалив законопроект №6540 разом з новими доповненнями, одним з важливих пунктів якого є скасування пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту. Цих коштів недостатньо для створення нових об’єктів соціальної інфраструктури і жодної гривні цього внеску на це не було направлено. А відсутність чітких прозорих механізмів спричиняє корупцію. Подібної практики не існує у європейських країнах, крім того, відміна пайової участі суттєво вплине на покращення позиції України у рейтингу DoingBusiness. Тому маю надію, найближчим часом депутати проголосують за цей проект закону», — сказав він.

Питома вага пайової участі у загальному обсязі доходів місцевих бюджетів не досягає 1%. Так, у 2017 році обсяг коштів пайових внесків, що надійшли до місцевих бюджетів, склав 1,85 млрд гривень, що становить тільки 0,8% від їх загальних доходів. І ці кошти становлять лише малу частку при здійсненні ремонтів об’єктів соціальної інфраструктури.

Парцхаладзе підкреслив, що немає чітких механізмів визначення розміру пайового внеску та здійснення такої оплати, що спричиняє корупцію. Крім того, це значно удорожчує вартість будівництва і унеможливлює прорахунок інвестором вартості проекту на початковій стадії.

Законопроект №6540 розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України за підтримки Офісу ефективного регулювання (BRDO). Проект закону в частині, що стосується відміни пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів, підтримано Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України.

Переглядів 4033