Версія для друку
Четвер, 25 січня 2018 15:36

У Волинській області стартувало впровадження нового фінансового інструменту – аграрних розписок

Учора, 24 січня 2018 року, на Волині презентували проект IFC «Аграрні розписки в Україні». Захід відбувся в приміщенні облдержадміністрації за участію представників влади, агровиробників, партнерів аграріїв, які кредитують галузь АПК, нотаріусів.

Володимир-Волинський район представляли начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Юрій Кравчук, директор ТзОВ «Луга» Федір Ляснік та голова ФГ «Еліт - Ш» Валерій Шпур.

Представник проекту «Аграрні розписки в Україні» Олександр Муляр проінформував присутніх щодо основних цілей та очікуваних результатів використання розписок, результатів їх впровадження у пілотних областях. А також зазначив, що метою даного проекту є покращення доступу до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгоспвиробників  «Наш проект – це ресурс експертів та накопиченого досвіду», - підкреслив Олександр Муляр

В ході зустрічі також було детально обговорено механізми оформлення аграрних розписок та наголошено на їх обов’язковому нотаріальному посвідченні.

Предметом застави за аграрною розпискою є майбутня сільськогосподарська продукція. Аграрна розписка вважається виданою з дня її реєстрації в Реєстрі аграрних розписок.

В результаті роботи проекту малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових та матеріально-технічних ресурсів за рахунок прозорості відносин із кредитором і здешевлення процедури оформлення у порівнянні з іншими інструментами.

  - Аграрні розписки повинні бути хорошим поштовхом та певним додатковим джерелом для наповнення ресурсів наших сільгоспвиробників, - підкреслив директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко. - В першу чергу, цим будуть користуватися малі та середні форми господарювання. Окремі потужні господарники області уже надають товарні кредити. Думаю, що ця тема поступово буде набирати обертів. Тож, в добрий путь, аграрні розписки на Волині!

Довідково:

Відповідно до Закону України «Про аграрні розписки», аграрна розписка – це товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах.

Аграрні розписки – зручний та простий інструмент залучення фінансування, який допоможе отримати доступ до фінансових та матеріально-технічних ресурсів під заставу майбутньої сільськогосподарської продукції.

На даний час в Україні аграрні розписки запроваджено у восьми областях. На сьогодні укладено 196 аграрних розписок (73 – товарні, 123 – фінансові), 107 з яких уже виконано. Усього, завдяки аграрним розпискам залучено 1,2 млрд. грн.

Як заставу аграрії використовують різноманітні культури, в тому числі і нішеві, як от гречка. Є перші аграрні розписки в садівництві та під закупівлю саджанців малини. За статистикою, 9 з 10 аграрних розписок були видані малим та середнім агровиробникам.

Відділ організаційної роботи та управління персоналом апарату райдержадміністрації.

Переглядів 4892