Версія для друку
П'ятниця, 08 грудня 2017 15:17

Бюджет 2018 року: бюджет економічного зростання!

окрема, визначено, що доходи країни у наступному році зростуть у порівнянні із 2017 роком на 18,5 % та становитимуть 913,6 млрд грн. Натомість видатки – 988,6 млрд грн, що на 147,2 млрд грн або на 17,5 % більше, ніж у попередньому році. Тож дефіцит – 81,8 млрд грн або 2,4 % від ВВП. Прогнозне зростання економіки – 3%.

Окрім того, бюджет 2018 року передбачає:

  • підвищення мінімальної заробітної плати та встановлення її з 1-го січня у розмірі 3 тис. 723 грн;
  • обсяг видатків, що спрямують до Пенсійного фонду України – 139,3 млрд грн;
  • зростання прожиткового мінімуму на одну особу на місяць на 9 % (від 1 700 грн до 1 853 грн);
  • загальний обсяг субвенції із Державного бюджету на виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам та допомоги на догляд за інвалідом І чи ІІ групи у сумі 59,9 млрд грн, що більше показника 2017 року на 6 млрд грн;
  • надання допомоги в оплаті за житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу передбачено субвенції із Держбюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг 71 млрд грн на придбання твердого палива і скрапленого газу 2,7 млрд грн тощо.

Слід зазначити, що на думку Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, вчасне ухвалення  закону про Державний бюджет на 2018 рік дозволить підготуватися до всіх фінансових новацій і впевнено розпочати новий рік. Окрім того, підкреслив, що бюджетний процес фактично завершив «осінь реформ», яка тепер має дати імпульс «весні змін» та ухваленню подальших важливих для держави рішень, спрямованих на прискорення економічного зростання.

До речі, напередодні голосування, Верховна Рада схвалила пов’язані з бюджетом зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України. Під час обговорення документа урядовці та парламентарі погодилися, що цього року бюджетний процес відзначився злагодженою і конструктивною співпрацею Уряду, парламенту, Президента та представників органів місцевого врядування. Сторони домовилися за результатами першого кварталу 2018 року розглянути можливість подальшого підвищення соціальних стандартів.

– Хочу подякувати всім за пропозиції, зауваження та остаточні рішення, ухвалені в парламенті. Наступний, 2018 рік, має стати роком економічного зростання. Ми маємо досягти реальних змін у державі. Тож в наступному році потрібно прийняти низку рішень, які дозволять прискорити економічне зростання, – зауважив Володимир Гройсман

Як підкреслював Глава Уряду, бюджет є чітко пріоритезованим і спрямованим на розвиток і модернізацію держави. Відтак, економічний підйом стане запорукою підвищення соціальних стандартів, передусім мінімальної заробітної плати до запропонованого Президентом та парламентом рівня 4100 – 4200 грн.

– Бюджет 2018 року – це дійсно бюджет розвитку. Незважаючи на всі труднощі, ми впевнено крокуємо вперед та будуємо країну, де будуть хороші дороги, школи, лікарні, дитсадки тощо. Де кожен зможе отримати допомогу кваліфікованого лікаря тощо. Тож вірю, що у нас все вдасться, – зазначив Володимир Петрович.

Довідково: Кабінет Міністрів України відповідно до вимог законодавства подав проект Держбюджету на 2018 рік на розгляд Верховної Ради України 15 вересня поточного року. Через два місяці – 14 листопада – Верховна Рада підтримала проект бюджету в першому читанні.

В рамках підготовки до другого читання, Уряд запропонував дещо оновити кошторис, передусім в частині фінансування найбільш актуальних  для економіки програм, а також переглянути макропоказники, зокрема інфляційні очікування. Разом із тим, ідеологія документа залишилася незмінною. Бюджет визнано бюджетом розвитку з повним урахуванням цілей децентралізації та орієнтирів економічного зростання. Основними пріоритетами залишаються фінансування потреб безпеки та оборони, запровадження низки програм підтримки реального сектору – передусім аграрної сфери та дорожнього будівництва, а також підвищення соціальних стандартів шляхом збільшення асигнувань на систему охорони здоров’я та освіти.

Документ, розроблений у рамках трирічного бюджетного планування, із урахуванням рекомендацій міжнародних фінансових організацій.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 4344