Версія для друку
П'ятниця, 01 грудня 2017 09:02

Волинь – одна з трьох областей України, де виробляють органічну продукцію

Волинь – один із перспективних регіонів для розвитку органічного виробництва. Про переваги такого виду бізнесу говорили сьогодні, 30 листопада 2017 року, під час круглого столу в обласній державній адміністрації.

Проаналізувати нові можливості для підприємців та сталого розвитку сільськогосподарських територій зібралось поважне товариство: директор департаменту продовольства, Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз, ключовий іноземний експерт  Джошуа Бадах, представники бізнесу.

Розпочав зустріч перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Степанцов, який зазначив: екологічний напрямок для Волині уже другий рік поспіль залишається більше ніж актуальним.

– У нашій області уже зафіксовано сімнадцять суб’єктів господарювання, які отримали відповідну сертифікацію і мають можливість виробляти екологічно чисту продукцію, постачаючи її у країни Європейського Союзу, тому потрібно покращити свої позиції,  – звернувся до присутніх Олександр Борисович.

Круглий стіл пройшов у рамках публічного діалогу #PROДіалог та організований Офісом ефективного регулювання BRDO за підтримки проекту EU4Business\FORBIZ в Україні.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Горбенка, в області діє програма підтримки бізнесу, що дозволяє відшкодувати половину витрачених виробниками коштів на отримання сертифікату якості.

З-поміж сертифікованих операторів Волині «Органік стандарт», найбільш успішним Юрій Мефодійович назвав товариство з обмеженою відповідальністю «Порицьке», що спеціалізується на виробництві сирів та їх експортуванні за кордон.

– Більша частина продукції, яку виробляють у нас, спрямовують на експорт. Важливо, що  у Луцьку вже є кілька точок, де реалізовують готові органічні товари, їх з легкістю можна придбати, – повідомив Юрій Горбенко.

Позитивним кроком держави у цьому питанні стало прийняття Концепції розвитку фермерського господарства, датованої 13 вересня 2017 року. Вона визначає пріоритетність розвитку органічного виробництва і запроваджує місцеві цільові програми підтримки. Нині ж такі програми, окрім Волині, діють у Житомирській та Чернігівській областях.

Однак, серед невирішених питань у цій галузі – відсутність українського органу сертифікації продукції, адже й понині бізнес змушений користуватися європейськими стандартами визначення якості.

Тож обговорити було що, тим паче, попит на органічну продукцію як на внутрішньому, так і на світовому ринку набуває популярності, а Волинь, як аграрна область, зацікавлена у розквіті такого бізнесу. Тому і виконавча вертикаль влади, і бізнес струткури шукали  оптимальні умови роботи, напрацьовуючи стратегію розвитку органічоного сектору економіки на прийдешній рік.

Відділ інформаційної політики облдержадмінітстрації

Переглядів 4106