Версія для друку
Вівторок, 31 жовтня 2017 07:46

Розвиток регіону в умовах реформ: завдання та перспективи

Традиційно початок робочого тижня у Волинській обласній державній адміністрації розпочався з оперативної наради у керівника найвищої виконавчої гілки влади в області Володимира Гунчика. На порядку денному – ряд важливих питань, серед яких: підсумок роботи за минулий тиждень та плани на перспективу.

Тож, розпочали з основних тез, виголошених Президентом України Петром Порошенком під час VI засідання Ради регіонального розвитку, участь у якій взяла й делегація з Волині на чолі Володимиром Гунчиком. Сам консультативно-дорадчий орган, створений главою держави ще у 2015-му році, покликаний сприяти взаємодії державних органів влади і місцевого самоврядування у питаннях децентралізації та розвитку регіонів.

Головною тезою засідання став розвиток регіонів через реформи, які нині впроваджує Уряд. Серед них: розвиток соціальної, медичної, освітньої сфери, зміни у порядку нарахування пенсій, підготовка податкового законодавства, адміністративно-територіальна реформа.

Що ж до пенсійної реформи, то Президент України зазначив: упродовж останніх 20-ти років не ухвалили жодних законів, що передбачали б індексацію пенсії. Нинішні ж зміни вперше роблять залежними економічний розвиток країни та нарахування пенсій, аби громадяни, які чесно та сумлінно упродовж десятків років виконували свої функціональні обов’язки, мали гідну державну підтримку та якість життя.

– Варто пам’ятати, що кожна реформа – це перший крок, за яким йде вдосконалення, прийняття відповідних нормативних документів, що направлені на розвиток тієї чи іншої галузі, – звернувся до присутніх Володимир Гунчик.

Не менш важливою темою, яку обговорили на засіданні Ради, стала координація роботи правоохоронних структур. Так, Петро Порошенко та Генеральний прокурор України Юрій Луценко офіційно заявили про роботу над створенням Служби фінансових розслідувань – структури, покликаної об’єднати економічні напрямки діяльності різних спецслужб: поліції, Служби безпеки України, прокуратури.

Таким чином, функції економічної безпеки, контроль за дотриманням фінансового законодавства буде покладено на спеціальну Службу. Доцільність створення такої структури підтримали усі учасники засідання.

Важливе значення для економічного зростання держави в цілому має реформа адміністративного управління. Так, уже зараз взаємозв’язок Уряду, міністерств  і відомств з органами управління на місцях, через створення об’єднаних територіальних громад, передачу повноважень, показує позитивні зрушення.

– Децентралізація – це перша реальна реформа, яка отримала максимальну підтримку на місцях і слово «децентралізація» нині стало ознакою практичної реалізації місцевого самоврядування у частині прав та повноважень, – резюмував голова облдержадміністрації.

Зокрема, успішні приклади децентралізації фіксуємо й у контексті розвитку Волинської області, адже на теренах краю уже є ОТГ, бюджети яких зросли  у кілька разів.  Тож, фінансову спроможність, а відтак і розбудову малого краю, чимало громад уже довели.

Акцентували увагу присутніх під час засідання й на інвестиційній привабливості України, можливості розвитку регіонів, шляхом залучення різних джерел, включаючи Державний, місцевий бюджети, інвестиційний фонди, міжнародні гранди та проекти.

– Прикладом такої співпраці, для нас із вами, є участь Волині у програмі «Україна-Пльща-Білорусь». Нині уже десятки проектів на території області реалізовують завдяки коштам у межах проекту, – повідомив Володимир Петрович.

Серед проблемних питань регіонів, які озвучили під час засідання, представники виконавчої вертикалі влади в області, – взаємодія органів місцевого самоврядування з Держгеокадастром. На що Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відреагував миттєво, відсторонивши від виконання службових повноважень голову Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Олега Цвяха з подальшим розслідувань законності прийнятих ним рішень.

Такі дії керівництва держави, за словами Володимир Гунчика, є сигналом для представників відомства в регіонах, що прояви корупції, порушення загальновстановлених норм і правил не залишаться без уваги та втручання центральних органів влади.

– Важливо, що засідання мало практичний характер. Усі критичні зауваження, які висловлювали представники регіонів, знайшли миттєву реакцію у Президента і представників центральних органів влади, – повідомив голова облдержадміністрації.

Позатим, серед основних завдань нинішнього тижня керівник найвищої виконавчої гілки влади в області означив підготовку до повернення на ротацію до Володимира-Волинського підрозділів 14-ї окремої механізованої бригади. Відповідальні працівники облдержадміністрації спільно з оперативним командуванням «Захід» уже розпочали відповідні заходи підготовки.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 5311