16 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>На Волині закликають не спалювати суху рослинність
    Вівторок, 01 березня 2016 16:32

    На Волині закликають не спалювати суху рослинність

             Додаткова проблема полягає в тому, що з листям часто горить і безліч усілякого сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Так, наприклад, при згорянні поліетиленового пакету в повітря вивільняються десятки хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. Відповідно, підпали є особливо небезпечними для здоров'я дітей, а також для тих, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзилліти.

             Окрім безпосередньої загрози для здоров'я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Більше того, щорічне спалювання листя спричинює виснаження ґрунту та, відповідно, зменшення врожайності.

              Попри те, на природних ділянках вогонь знищує насіння і коріння рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів, а інколи, також, верхні частини їх коріння. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки. Саме із спалювання стерні та соломи на полях починається більшість степових пожеж. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

    КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО:

    - спалювати рослинні залишки на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок;

    - спалювати всі види відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень;

    - самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності чи її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя в парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища, або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність.

     Якщо ви помітили горіння сухої трави – спробуйте ліквідувати самотужки. У випадку пожежі негайно повідомте оперативно-рятувальну службу за номером «101».

             Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації попереджає мешканців Волині про недопустимість випалювання сухої рослинності. Застерігає, що самовільне випалювання забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів (ст.77) Кодексу України про адміністративні правопорушення гласить: „Випалювання  стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю,  рослинності або її залишків.....- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170-340 гр.) і на посадових осіб від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850-1190 гр.) За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1190 до 1700 грн.

            З огляду на викладене громадянам слід замислитись, чи варто тепер випалювати суху траву, очерет, бур’ян тощо, перетворюючи родючі землі навколо нас на попелище, додаючи роботи пожежним, наносячи шкоду екології, собі та оточуючим, своїм нащадкам і, врешті, державі.

    Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації

    Переглядів 2867
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua