Версія для друку
Вівторок, 08 грудня 2015 14:19

Рік реформ: проміжні підсумки в земельній сфері та пріоритети на 2016 рік

Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк, який був призначений на цю посаду в березні 2015 року, на першому етапі фокусував зусилля команди на завершенні процесу реорганізації відомства, який суттєво відставав від графіку, а також оновленні кадрового складу керівництва територіальних органів земельної служби. «Завершення організаційних процедур та формування нової команди дозволило закласти основу для ефективної роботи Держгеокадастру та зосередитись на виконанні довгострокових  завдань – впровадженні механізмів децентралізації функцій розпорядження землями сільськогосподарського призначення, а також підготовці інфраструктури для функціонування ринку землі, які будуть реалізовуватись уже на початку наступного року».

Серед реформ, здійснених земельною службою, ефект яких став очевидним одразу після впровадження, – переведення в електронний формат найбільш популярних послуг у земельній сфері, а також надання доступу нотаріусам до Державного земельного кадастру, що дозволило оптимізувати  процедуру здійснення правочинів з земельними ділянками і підвищило комфорт громадян. 

На 2016 рік пріоритетними завданнями Держгеокадастру є детінізація використання земель, що перебувають у користуванні державних підприємств; запровадження механізмів ефективного контролю за використанням земель; впровадження транспарентності при передачі земель у власність (користування); демонополізація, скорочення термінів та здешевлення адміністративних послуг, у тому числі через електронне урядування; оновлення планово-картографічних матеріалів населених пунктів.

  10 цифр, що характеризують роботу Держгеокадастру

 39 днів загалом тривали відкриті кадрові конкурси на заміщення вакантних посад керівників територіальних органів Держгеокадастру.

 4 електронні  адміністративні послуги впроваджено Держгеокадастром з липня 2015 року.

 328 060 запитів на відкриття даних про власників земельних ділянок опрацьовано спеціалістами Держгеокадастру.

 У 3,5 раза – з 368 до 1319 – зросла за 10 місяців 2015 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість земельних ділянок, права оренди на які були продані на відкритих аукціонах.

 11 814 витягів про земельну ділянку замовлено в електронній формі з застосуванням принципу екстериторіальності.

 132 нотаріуси підключені до Державного земельного кадастру.

 6 законопроектів, спрямованих на розвиток земельних відносин в Україні та впровадження інфраструктури ринку землі, розроблено фахівцями Держгеокадастру та внесено на розгляд Уряду.

 До робочих днів замісить 7 скорочено терміни видачі витягу про нормативну грошову оцінку земель.

 4 місяці замість 12-24 триває оформлення земельної ділянки у власність в рамках експерименту з дерегуляції, який проводить Держгеокадастр в чотирьох областях.

 13 064 земельні ділянки загальною площею 7,7 тис. га фактично передано у власність учасникам АТО; всього надано дозволи на відведення 34 556 земельних ділянок загальною площею 32,3 тис. гектарів.

Переглядів 3114