Версія для друку
Понеділок, 04 листопада 2013 11:37

Участь понятого у виконавчому провадженні

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі дії можуть провадитися у присутності понятих. Однак закон чітко визначив перелік випадків, коли присутність понятих є обов'язковою, зокрема:

- при вчиненні виконавчих дій, пов'язаних із примусовим входженням до нежилих приміщень і сховищ, в яких зберігається майно боржника, на яке звернено стягнення, або майно стягувача, яке має бути повернено йому натурою;

- при примусовому входженні до жилих будинків, квартир для забезпечення примусового виселення та вселення в них;

- при примусовому входженні до будинків, квартир та інших приміщень, в яких перебуває дитина, яка має бути передана іншим особам відповідно до рішення суду;

- при проведенні огляду, арешту, вилучення і передавання майна.

Як поняті можуть бути запрошені будь-які дієздатні громадяни, які не мають особистої заінтересованості в провадженні виконавчих дій і не пов'язані між собою або з учасниками виконавчого провадження родинними зв'язками, підлеглістю чи підконтрольністю. Кількість понятих при вчиненні виконавчих дій не може бути менше двох.

Понятий має право знати, для участі в провадженні яких виконавчих дій його запрошено, на підставі якого виконавчого документа вони здійснюються, а також робити зауваження з приводу вчинення виконавчих дій. Зауваження понятого підлягають занесенню до акта відповідної виконавчої дії. Понятий зобов'язаний засвідчити факт, зміст і результати виконавчих дій, під час провадження яких він був присутній. Перед початком виконавчих дій, в яких беруть участь поняті, державний виконавець роз'яснює їх права і обов'язки.

Поняті мають право на компенсацію витрат, пов'язаних із виконанням обов'язків понятих. Зазначені витрати належать до витрат на проведення виконавчих дій.

Начальник ВДВС Ратнівського РУЮ                                                                 В.П. Пожар

22.11.2013

Переглядів 430