20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Правове забезпечення >Положення про відділ юридичного забезпечення
    Четвер, 10 жовтня 2013 09:32

    Положення про відділ юридичного забезпечення

     ГОРОХІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

    ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

    РОЗПОРЯДЖЕННЯ

    03 січня 2013 року                                                                                                                                                                                    м.Горохів                                               №14

    Про затвердження Положення про відділ

    юридичного забезпечення апарату

    Горохівської райдержадміністрації

               Відповідно до ст. 2, 6, 25, 41, 44 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1040 «Про затвердження Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації», розпорядження голови райдержадміністрації від 05.11.2012 № 627 «Про структуру районної державної адміністрації», з метою підвищення якості роботи юридичного відділу:

                1.Затвердити Положення про відділ юридичного забезпечення апарату райдержадміністрації (додається).

                2.Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження голови райдержадміністрації від 2 жовтня 2009 року № 408 «Про затвердження Положення про сектор юридичного забезпечення апарату райдержадміністрації».

    Голова                                                                                                                                                                                                           Ж.САВЧУК

    Рубаха 21 306 

     

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Розпорядження голови райдержадміністрації

    03.01. 2013 № 14

    ПОЛОЖЕННЯ

    про відділ юридичного забезпечення апарату

    Горохівської райдержадміністрації

    1. Загальні положення

                1.1.  Відділ юридичного забезпечення апарату Горохівської районної державної адміністрації (далі - сектор)  є  структурним  підрозділом     апарату Горохівської райдержадміністрації, що утворюється, реорганізовується та ліквідовується головою райдержадміністрації. Відділ підпорядковується безпосередньо голові райдержадміністрації, а з питань організації роботи апарату райдержадміністрації - керівнику апарату райдержадміністрації.  

    1.2.  У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції  та законів України, актами  Кабінету  Міністрів  України,  міжнародними договорами України, Загальним положенням про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008                      № 1040, іншими  актами законодавчої та виконавчої влади,  розпорядженнями голів облдержадміністрації та райдержадміністрації, Регламентом райдержадміністрації та цим Положенням.

          З питань організації та проведення правової роботи відділ юридичного забезпечення керується актами Мін’юсту України.

      1.3. Поточна  діяльність  відділу відбувається на основі річного та місячного планів, що затверджуються керівником апарату райдержадміністрації.

    2. Внутрішня структура

    1. 1. Структура та чисельність працівників відділу затверджується головою райдержадміністрації.
      1. 2. До складу відділу входить три штатні одиниці – начальник відділу, головний спеціаліст та спеціаліст І категорії.
      2. 3. .На посаду начальника відділу призначається особа з вищою юридичною освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра  і стажем роботи за  фахом на державній службі або за фахом на керівних посадах в інших сферах  не менше як п’ять років.

             2.4. На посаду головного спеціаліста відділу юридичного забезпечення призначається особа з вищою юридичною освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста і стажем роботи за фахом на державній службі не менш як три роки або за фахом в інших сферах не менш як чотири роки.

               2.5. На посаду спеціаліста І категорії відділу юридичного забезпечення призначається особа з вищою юридичною освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста і стажем роботи за фахом не менш як два роки.

    2.6. Начальник відділу юридичного забезпечення:

    2.6.1.Забезпечує виконання завдань, покладених на відділ.

    2.6.2.Засвідчує відповідність законодавству та проводить правову експертизу розпоряджень голови райдержадміністрації шляхом їх візування.

    2.6.3. Здійснює контроль та координує діяльність відділу.

    2.6.4.Визначає завдання і розподіляє обов’язки між працівниками відділу юридичного забезпечення, сприяє підвищенню їх кваліфікації.

    2.6.6.Подає пропозиції голові районної державної адміністрації щодо прийняття на роботу, переведення, звільнення працівників відділу юридичного забезпечення, їх заохочення або притягнення до відповідальності згідно із законодавством.

    3.Основні завдання відділу

     

             Основними завданнями відділу є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативних актів райдержадміністрацією, її керівництвом та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов’язків, а також представлення інтересів райдержадміністрації в судах.

    4.Основні  функції і зв’язки з іншими підрозділами

             Відділ юридичного забезпечення відповідно до покладених на нього завдань:

    4.1. Організовує і бере участь у забезпеченні реалізації державної правової політики, правильного застосування законодавства в райдержадміністрації, у представленні законних інтересів райдержадміністрації в судах.

    4.2. Розробляє та бере участь у розробленні проектів розпоряджень голови райдержадміністрації з питань, що належать до компетенції райдержадміністрації.

    4.3. Перевіряє на відповідність законодавству і міжнародним договорам України проекти розпоряджень голови райдержадміністрації, погоджує (візує) їх за наявності віз відповідних заступників та віз керівників зацікавлених структурних підрозділів, або осіб, що їх заміщують. Видання розпорядження голови райдержадміністрації, а також подання проекту такого акта для його прийняття чи погодження без попереднього розгляду та погодження з відділом не допускається. Пропозиції відділу щодо приведення розпоряджень голови райдержадміністрації у відповідність із законодавством є обов’язковими для розгляду головою райдержадміністрації. У разі неврахування пропозицій відділу або часткового їх врахування відділ подає голові  райдержадміністрації письмовий висновок до проекту розпорядження.

    4.4. Проводить юридичну експертизу проектів нормативно-правових актів, підготовлених структурними підрозділами райдержадміністрації, за результатами якої готує висновки за формою, що затверджується Мін’юстом,  погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів.

    4.5.Перевіряє на відповідність чинному законодавству та візує проекти положень про відділи, управління, інші структурні підрозділи райдержадміністрації , а також посадові інструкції працівників, які відповідно до чинного законодавства призначаються на посади головою райдержадміністрації.

    4.6. Переглядає разом із структурними підрозділами райдержадміністрації нормативно-правові акти та інші документи з питань, що належать до його компетенції, з метою приведення їх у відповідність із законодавством.

    4.7. Інформує голову райдержадміністрації про необхідність вжиття заходів для внесення змін до розпоряджень голови райдержадміністрації та інших документів, визнання їх такими, що втратили чинність, або скасування.

    4.8. Вносить голові райдержадміністрації пропозиції щодо подання розпоряджень голови райдержадміністрації, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, на державну реєстрацію до районного управління юстиції в порядку, визначену Мін’юстом.

                 4.9. Разом із заінтересованими структурними підрозділами райдержадміністрації узагальнює практику застосування законодавства у відповідній сфері, готує пропозиції щодо його вдосконалення, подає їх на розгляд голови райдержадміністрації для вирішення питання щодо підготовки проектів розпоряджень голови райдержадміністрації та інших документів. 

                4.10. Розглядає проекти нормативно-правових актів та інших документів, які надійшли для погодження, з питань, що належать до компетенції райдержадміністрації, та готує пропозиції до них.

                4.11. Здійснює, у межах своєї компетенції, заходи щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

                4.12. Організовує роботу, пов’язану з укладенням  договорів (контрактів), бере участь у їх підготовці та здійсненні заходів, спрямованих на виконання договірних зобов’язань, забезпеченні захисту майнових прав і законних інтересів райдержадміністрації, а також погоджує (візує) проекти договорів за наявності погодження (візи) керівників заінтересованих структурних підрозділів. 

              4.13.  Організовує  претензійну та  позовну роботу, здійснює контроль за її проведенням.

              4.14. Проводить, разом із заінтересованими структурними підрозділами аналіз результатів господарської діяльності райдержадміністрації, вивчає умови і причини виникнення непродуктивних витрат, порушення договірних зобов’язань, а також стан дебіторської та кредиторської заборгованості.

              4.15. Аналізує матеріали, що надійшли від правоохоронних і контролюючих органів, результати позовної роботи, а також отримані за результатами перевірок, ревізій, інвентаризацій дані статистичної звітності, що характеризують стан дотримання законності райдержадміністрацією, готує правові висновки за фактами виявлених правопорушень та бере участь в організації роботи з відшкодування збитків.

              4.16. Подає пропозиції голові райдержадміністрації про притягнення до відповідальності працівників, з вини яких заподіяна шкода.

              4.17. Сприяє правильному застосуванню актів законодавства про працю, у разі невиконання або порушення їх вимог подає голові райдержадміністрації письмовий висновок з пропозиціями  щодо усунення таких порушень.

              4.18. Здійснює методичне керівництво правовою роботою в райдержадміністрації, перевіряє стан правової роботи та подає пропозиції на розгляд голови райдержадміністрації щодо її поліпшення, усунення недоліків у правовому забезпеченні діяльності райдержадміністрації, вживає заходів до впровадження новітніх форм і методів діяльності сектору,  виконання актів Мін’юсту та його територіальних органів.

                4.19.   Веде   облік  актів законодавства і міжнародних договорів України, забезпечує підтримання їх у контрольному стані та зберігання.

              4.20. Збирає інформацію про офіційне оприлюднення актів законодавства в друкованих виданнях.

              4.21. Роз’яснює застосування законодавства, надає правові консультації з питань, що належать до компетенції райдержадміністрації, а також за  дорученням голови райдержадміністрації розглядає звернення громадян, звернення та  запити  народних  депутатів України, депутатів місцевих рад.

                4.22.   Здійснює  заходи, спрямовані на підвищення рівня правових   знань   працівників   апарату   та  інших структурних підрозділів райдержадміністрації.

                 4.23. Здійснює в установленому порядку представлення інтересів райдержадміністрації в судах та інших органах..

    5.   Права відділу

    Відділ має право:

    5.1 Перевіряти    дотримання   законності структурними  підрозділами райдержадміністрації.

                5.2.     Одержувати, в установленому порядку, для виконання   покладених   на сектор завдань, необхідні документи, інформацію, довідки, розрахунки, інші матеріали від посадових осіб апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації. З метою забезпечення своєчасного виконання завдань, які потребують оперативного вжиття відповідних заходів, посадові особи зобов’язані  невідкладно подавати необхідні матеріали на вимогу відділу.

              5.3. Залучати, за згодою керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, спеціалістів з метою підготовки проектів розпоряджень голови райдержадміністрації та інших документів, а також розроблення і здійснення заходів, які проводяться відділом відповідно до покладених на нього завдань.

              5.4. Інформувати голову райдержадміністрації про покладення на віддл обов’язків, що виходять за межі його компетенції, а також випадки неподання або несвоєчасного подання на вимогу відділу необхідних матеріалів посадовими особами райдержадміністрації.

    6.   Заключні положення

                 6.1.    Покладення на відділ обов'язків, що не належать, або виходять за межі його компетенції,  не допускається.

                 6.2.    Райдержадміністрація   створює   умови   для  належної   роботи:   підвищення кваліфікації працівників відділу, забезпечує їх приміщенням, телефонним  та електронним зв'язком,  сучасними комп’ютерами та  оргтехнікою,  транспортом для виконання службових обов’язків,  нормативно-правовими і довідковими матеріалами, іншими посібниками та літературою з правових питань, електронною системою інформаційно-правового забезпечення, а також доступом до інформаційних баз.

    Переглядів 481 Останнє редагування Середа, 29 січня 2014 11:32
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua